Groene erwten masala recept met stap voor stap foto’s – een bijna restaurant-stijl heerlijk recept van groene erwten curry. Bijna restaurantachtig omdat het recept geen uien en knoflook heeft. Maar als je wilt, kun je uien en knoflook toevoegen. Zorgt voor een geruststellende maaltijd in combinatie met wat roti, naan of rijst.
Dit matar masala-recept gebruikt geen boter of room zoals de meeste recepten in restaurantstijl die ik heb gepost. Cashewnoten en melkpoeder worden toegevoegd om deze jus romig, smeuïg en lichtzoet te maken. Ik heb de jus een beetje pittig gemaakt, maar je kunt altijd de hoeveelheid kruiden toevoegen naar je smaakpapillen. De jus smaakt vergelijkbaar met Paneer butter Masala jus.
Meestal combineer ik erwten met andere groenten om gerechten te maken zoals Aloo Matar, Matar Paneer of gobi matar. Maar soms maak ik gewoon een jus zoals dit recept of maak ik een droge erwtencurry. Gebruik voor de beste smaak verse groene erwten. U kunt echter ook diepgevroren doperwten gebruiken als ze niet in het seizoen zijn.
Serveer erwten masala met roti, naan of phula. Je kunt groene erwten masala ook serveren met jeera rijst of saffraan rijst of ghee rijst.
Stapsgewijze handleiding
Hoe maak je Groene Erwten Curry
Voorbereiding
1. Week eerst 10 tot 12 cashewnoten gedurende 20 tot 30 minuten in warm water. Gebruik hele cashewnoten.
2. Als de cashewnoten geweekt zijn, stoom je de verse erwten in een pan of een stoompan tot ze zacht en zacht zijn. Je kunt ze stomen in een stomer of een snelkookpan of in de Instant Pot.
Als u in een snelkookpan kookt, kook dan gedurende 2 fluittonen en voeg indien nodig water toe. Je kunt ook diepvrieserwten gebruiken.
3. Giet later al het water uit de cashewnoten. Voeg de cashewnoten samen met 1,5 kopjes gehakte tomaten toe in een blender of blenderkan.
4. Maal zonder water toe te voegen tot een fijne en gladde pasta. Houd de tomaten-cashewpasta apart.
Masala-basis maken
5. Verhit 3 eetlepels olie in een pan. Zet het vuur lager en voeg dan de hele garam masala of hele kruiden toe:
- 1 tej patta
- 2 kruidnagels
- 2 groene kardemoms
- 1 inch kaneel
- 1 of 2 enkele strengen foelie (optioneel)
Bak enkele seconden op laag vuur tot de kruiden geurig worden.
6. Voeg vervolgens 1 tot 1,5 gember+groene chilipasta en een flinke snuf asafoetida (hing) toe. Roer en bak op laag vuur tot het rauwe aroma van gember en groene pepers is verdwenen.
7. Voeg nu de tomaten-cashewpasta toe.
8. Roer en meng de pasta goed.
9. Het mengsel sputtert veel tijdens het sauteren, dus dek de pan af met een deksel en kook dit masala-mengsel tot het op een laag vuur stopt met sputteren.
10. Klop ondertussen in een kleine kom 2 eetlepels verse volle melkgestremde melk (yoghurt) tot een gladde massa.
11. Roer en bak de masala-pasta op een laag tot middelhoog vuur, tot hij dikker wordt en je olievlekjes op de bovenkant ziet en olie uit de zijkanten komt.
12. Voeg vervolgens de hieronder vermelde gemalen kruiden toe:
½ tot ¾ theelepel rode chilipoeder (naar smaak toevoegen)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- ½ theelepel garam masala poeder
12. Roer en bak een minuut.
13. Zet nu het vuur lager of je kunt ervoor kiezen om het vuur uit te zetten. Voeg geklopte of geklopte wrongel (yoghurt) toe.
14. Zodra u de wrongel toevoegt, roert u snel met een pollepel of spatel zodat de wrongel niet splijt.
15. Roer de wrongel goed door het hele mengsel. Vergeet niet om de geklopte wrongel op een laag vuur toe te voegen en blijf snel en continu roeren totdat de hele wrongel is gemengd en gelijkmatig in de masala-pasta is opgenomen.
16. Voeg 1 kopje water toe. Roer en meng grondig tot een gelijkmatige jus.
Maak Groene Erwten Masala
17. Voeg vervolgens de gekookte doperwten toe.
18. Breng zo nodig op smaak met zout.
19. Roer en meng alles heel goed.
20. Voeg 2 eetlepels melkpoeder toe.
In plaats van melkpoeder kan khoya of mawa (melkbestanddelen) worden toegevoegd. Maar vergeet niet om khoya toe te voegen en te sauteren nadat de tomaten-cashewpasta gaar is.
21. Roer en opnieuw.
22. Breng de erwten masala curry aan de kook op een laag tot middelhoog vuur. Ongeveer 5 tot 6 minuten op een laag tot middelhoog vuur nadat je het melkpoeder hebt toegevoegd.
23. Voeg als laatste ½ theelepel kasuri methi (droge fenegriekbladeren) toe, die is geplet. Roer de curry om en zet het vuur uit.
Garneer met korianderblaadjes en serveer groene erwten masala met chapati, tandoori roti, naan of roomali roti.
Je kunt groene erwtencurry ook serveren met gestoomde rijst of jeera rijst of biryani rijst of ghee rijst.
Meer curryrecepten
Zorg ervoor dat je het recept op de receptenkaart beoordeelt of laat hieronder een reactie achter als je het hebt gemaakt. Voor meer vegetarische inspiraties, meld je aan voor mijn e-mails of volg me op Instagram, Youtube, Facebook, Pinterest of Twitter.
Groene Erwten Masala | Groene Erwten Curry
Dit is een romige en heerlijke groene erwten masala jus. Een recept zonder ui en zonder knoflook.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 1 hr
Voorkom dat je scherm donker wordt tijdens het maken van het recept
Voorbereiding
-
Week eerst 10 tot 12 cashewnoten gedurende 20 tot 30 minuten in warm water.
-
Als de cashewnoten geweekt zijn, stoom je de verse erwten tot ze helemaal gaar zijn. Je kunt ze stomen in een stoompan of snelkookpan. Als u in een snelkookpan kookt, kook dan voor 2 fluitjes.
-
Giet later het water van de cashewnoten af en voeg de cashewnoten samen met 1,5 kopjes gehakte tomaten toe in een blender of maalbeker.
-
Maal zonder water toe te voegen tot een fijne en gladde pasta. Houd de gemalen tomaten-cashewpasta apart.
Masala basis maken
-
Verhit 3 el olie in een pan. Voeg dan de hele garam masala toe – 1 tej patta, 2 kruidnagels, 2 groene kardemoms, 1 inch kaneel, 1 of 2 enkele strengen foelie (optioneel). Sauteer tot het kruid geurig wordt.
-
Voeg vervolgens 1 tot 1,5 gember+groene chilipasta en een flinke snuf asafoetida toe. Roer en bak op laag vuur tot het rauwe aroma van gember en groene pepers is verdwenen.
-
Voeg nu de tomaten-cashewpasta toe. Roer en meng de pasta goed.
-
Het mengsel sputtert veel tijdens het bakken, dus dek de pan af met een deksel en kook dit masala-mengsel tot het stopt met sputteren.
-
Klop ondertussen in een kleine kom 2 eetlepels verse volle wrongel tot een gladde massa.
-
Roer en bak de masala-pasta op laag tot middelhoog vuur, tot hij dikker wordt en je olievlekken op de bovenkant ziet en olie uit de zijkanten komt.
-
Voeg vervolgens de gemalen kruiden toe – kurkumapoeder, rode chilipoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en garam masala-poeder.
-
Roer en bak een minuut.
-
Zet nu het vuur lager. Voeg vervolgens de geklopte wrongel toe.
-
Zodra je de wrongel toevoegt, roer je snel met een pollepel of spatel zodat de wrongel niet gaat schiften.
-
Roer de wrongel goed door het hele mengsel. Vergeet niet om geklopte wrongel toe te voegen op een laag vuur en blijf aan
-
Snel en continu roeren tot de hele wrongel gemengd is in de masalapasta.
-
Voeg 1 kopje water toe.
groene erwten masala maken
-
Voeg dan de gekookte doperwten toe. Kruid met zout. Roer alles heel goed.
-
Voeg 2 eetlepels melkpoeder toe. In plaats van melkpoeder kan khoya worden toegevoegd. Maar voeg khoya toe en bak het zodra de tomaten-cashewpasta klaar is. Roer opnieuw.
-
Breng de groene erwten masala curry aan de kook op een laag tot middelhoog vuur.
-
Voeg als laatste 1/2 theelepel kasuri methi toe, die is geplet. Roer en zet het vuur uit.
-
Garneer met korianderblaadjes en serveer erwten masala met chapati’s, tandoori rotis, naan. Je kunt groene erwtencurry ook serveren met jeerarijst of saffraanrijst.
Voedingsfeiten
Groene Erwten Masala | Groene Erwten Curry
Hoeveelheid per portie
calorieën 187 Calorieën van Vet 126
% Dagelijkse waarde*
Dik 14g22%
Verzadigd vet 2g13%
cholesterol 4mg1%
Natrium 614mg27%
Potassium 332mg9%
Koolhydraten 12g4%
Vezel 3g13%
Suiker 5g6%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 900IU18%
Vitamine C 22,9 mg28%
Calcium 70mg7%
Ijzer 1,4 mg8%
* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.
Dit receptbericht van Green Peas Masala uit de archieven, voor het eerst gepubliceerd in maart 2015 is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd in november 2022.