Mango Raita is een pittig, zoet bijgerecht of bijgerecht dat wordt gemaakt met Curd (yoghurt) en rijpe zoete mango’s. Je hebt vast andere raita’s gehad zoals Onion Raita, Boondi Raita en Cucumber Raita, die veel voorkomen in een typisch Indiase maaltijd. Maar dit recept van Mango Raita is uniek. De knetterende tempering die erin gaat, geeft het een nieuwe dimensie wat resulteert in een mooie mix van smaken en textuur. Zoet, lekker en ook nog eens behoorlijk voedzaam. Wat kun je nog meer vragen?
Wat is Mango Raita
Sinds de tijd dat ik het Mango Raita-recept heb geprobeerd, ben ik een complete fan, want dit gerecht is nogal een knaller. Ik vind het niet eens erg om alleen een kom van deze Mango Raita te consumeren. Het is gewoon geweldig.
En waarom zou dat niet mogen. Meng gewoon verse mango’s met gezoete wrongel, giet er een zinderende tadka (temperen) over en geef het een mix. Dit Mango Raita-recept is echt in een handomdraai klaar!
Maar de eerste keer dat ik deze Mango Raita maakte, was toen ik hem moest combineren met Veg Pulao. Sindsdien zit ik vast aan zijn smaak en ik ben niet eens van plan om het los te laten.
Het is zo geweldig. Het is een all-time favoriet bij mij thuis en ik zorg ervoor dat ik het vaak maak zolang het mangoseizoen in India is.
Meer over het recept
Het is onmogelijk om niet te proberen zoveel mogelijk recepten te maken met de ‘koning der vruchten’. Mango is een veelzijdige vrucht die op zichzelf niet alleen heerlijk verrukkelijk is, maar ook smaken geeft en een nieuwe textuur toevoegt aan elk gerecht waarvan het deel uitmaakt.
De zomers in India worden door iedereen het meest verwacht voor deze heerlijke vrucht, waarvan het gebruik over de hele lengte en breedte van ons land gevarieerd is. Het is erg moeilijk om iemand te vinden die niet van mango’s houdt.
Of het nu in rauwe vorm of in rijpe vorm wordt gebruikt, mangorecepten zijn altijd speciaal geweest voor ons Indiërs. Mijn versie van Mango Raita is een losse bewerking uit het kookboek Indian Cookery waarin gebruik wordt gemaakt van rijpe mango’s waaraan een tempering is toegevoegd.
Ik heb Alphonso-mango’s of de Hapus-variëteit gebruikt, zoals het liefkozend wordt genoemd in zijn huis, de Indiase Konkan-kust. Maar het is geen regel. Je kunt voor dit Mango Raita-recept elke variëteit aan verse rijpe mango’s gebruiken.
Ik heb ook wat suiker aan de wrongel toegevoegd omdat ik een zoetekauw ben. Je kunt het missen. Deze Mango Raita gekoeld serveren is de beste manier om dit te doen. Maar kamertemperatuur werkt prima. Je kunt het genieten zoals het is of als bijgerecht bij je maaltijden.
Stapsgewijze handleiding
Hoe maak je Mango Raita
Voorbereiding
1. Spoel eerst 2 rijpe middelgrote mango’s af. Veeg de mango’s af met een keukenservet of doek.
2. Schil de mango’s en snijd ze in blokjes.
3. Meet alle ingrediënten af en houd ze klaar voor het maken van mangoraita.
- 2 kopjes wrongel (yoghurt)
- Een paar takjes koriander
- 2 gedroogde rode pepers, zaadjes verwijderd
- 1 theelepel mosterdzaad
- 2 eetlepels suiker
- ¼ theelepel theelepel fenegriekzaden
- 1 eetlepel ghee
4. Neem in een kom 2 kopjes wrongel en 2 eetlepels suiker.
5. Meng met een draadgarde of met een lepel tot de suiker is opgelost.
6. De wrongel moet er glad en romig uitzien.
Mango Raita maken
8. Roer de mango’s voorzichtig door de gezoete wrongel.
Temper Mango Raita
9. Verhit 1 eetlepel ghee of olie in een kleine koekenpan. Vo 1 theelepel mosterdzaad toe
10. Bak de mosterdzaadjes op laag vuur tot ze knetteren en sputteren.
11. Voeg 2 gedroogde rode pepers en ¼ theelepel fenegriekzaden toe.
12. Bak ze op laag vuur tot de rode pepers van kleur veranderen – zorg ervoor dat je de fenegriekzaden of de rode pepers niet verbrandt.
13. Giet deze kruidentempering op het wrongelmengsel.
14. Roer en meng goed.
15. Garneer de Mango Raita met korianderblaadjes. Je kunt ook in blokjes gesneden mango’s gebruiken en deze in het midden van de Mango Raita leggen, zoals ik op de onderstaande afbeelding heb gedaan.
Serveer de Mango Raita gekoeld of op kamertemperatuur.
Tips van experts
- Als je de mosterdzaadjes of fenegriekzaadjes in de raita niet lekker vindt, zeef dan de ghee en gooi de zaadjes weg van het temperen. Roer de ghee door het raitamengsel.
- Je kunt ervoor kiezen om de tempereerstappen achterwege te laten en gewoon wat geroosterd komijnpoeder, rode chilipoeder en chaat masalapoeder door de raita te mengen. Garneer met koriander of muntblaadjes.
- Om een vollere en romigere smaak te krijgen, is het beter om volle yoghurt of kwark te gebruiken. Zorg er ook voor dat de wrongel niet te pittig of zuur is. Je kunt wrongel gebruiken die koud is of op kamertemperatuur.
- Zorg ervoor dat je mango’s gebruikt die rijp en zoet zijn. Maak de raita niet met halfrijpe of zuur smakende mango’s, aangezien deze maagklachten kunnen veroorzaken wanneer ze worden gemengd met yoghurt en gegeten.
Meer Raita-recepten om te proberen!
Raita Recepten
Boondi Raita
Raita Recepten
Ananas Raita
Raita Recepten
Fruit Raita
Raita Recepten
Lauki ka Raita (Fles kalebas Raita)
Zorg ervoor dat je het recept op de receptenkaart beoordeelt of laat hieronder een reactie achter als je het hebt gemaakt. Voor meer vegetarische inspiraties, meld je aan voor mijn e-mails of volg me op Instagram, Youtube, Facebook, Pinterest of Twitter.
Mango Raita Recept
Mango Raita is een pittig, zoet bijgerecht of bijgerecht dat wordt gemaakt met wrongel (yoghurt) en rijpe zoete mango’s. Dit recept van Mango Raita is uniek. De knetterende tempering die erin gaat, geeft het een nieuwe dimensie wat resulteert in een mooie mix van smaken en textuur.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Voorkom dat je scherm donker wordt tijdens het maken van het recept
Mango Raita maken
-
Neem in een kom de yoghurt (dahi of wrongel) en suiker.
-
Meng met een garde of met een lepel tot de suiker is opgelost.
-
De yoghurt moet er ook glad en romig uitzien.
-
Was, schil en snijd de mango’s in kleine blokjes.
-
Voeg vervolgens de gesneden mangoblokjes toe.
-
Roer de mango’s voorzichtig door de yoghurt.
Tempereren
-
Verhit ghee of olie in een kleine koekenpan. Mosterdzaad toevoegen.
-
Bak op laag vuur de mosterdzaadjes tot ze knetteren.
-
Voeg de gedroogde rode pepers en fenegriekzaden toe.
-
Bak ze op laag vuur tot de gedroogde rode pepers van kleur veranderen, zorg ervoor dat de kruiden niet verbranden.
-
Giet alle temperingrediënten op de mangoraita in de kom.
-
Roer en meng goed.
-
Als je de mosterdzaadjes of fenegriekzaden in de Mango Raita niet lekker vindt, zeef dan de ghee en gooi de zaden weg. Roer de ghee door het raitamengsel.
-
Garneer de Mango Raita met korianderblaadjes of muntblaadjes.
-
Voor de garnering kun je ook mangoblokjes gebruiken en deze in het midden van de Mango Raita leggen, zoals ik heb gedaan.
-
Serveer de Mango Raita gekoeld of op kamertemperatuur.
- Om een vollere en romigere smaak te krijgen, is het beter om volle yoghurt of kwark of yoghurt op basis van volle melk te gebruiken.
- Gebruik rijpe en zoet smakende mango’s. Onrijpe mango’s kunnen maagklachten veroorzaken wanneer ze worden gemengd met yoghurt.
- Kies desgewenst voor de temperingstappen. Zo kun je eenvoudig een beetje rode chilipoeder, geroosterde komijnpoeder en chaat masala mengen met de mango raita.
- Zorg ervoor dat de wrongel of yoghurt vers is en niet te zuur of pittig smaakt.
Voedingsfeiten
Mango Raita Recept
Hoeveelheid per portie
calorieën 276 Calorieën van Vet 99
% Dagelijkse waarde*
Dik 11g17%
Verzadigd vet 7g44%
Meervoudig onverzadigd vet 1g
Enkelvoudig onverzadigd vet 3g
cholesterol 34mg11%
Natrium 80mg3%
Potassium 595mg17%
Koolhydraten 39g13%
Vezel 3g13%
Suiker 36g40%
Eiwit 8g16%
Vitamine A 1950IU39%
Vitamine B1 (thiamine) 1mg67%
Vitamine B2 (riboflavine) 1mg59%
Vitamine B3 (niacine) 1mg5%
Vitamine B6 1mg50%
Vitamine b12 1µg17%
Vitamine C 94mg114%
Vitamine D 1µg7%
Vitamine E 2mg13%
Vitamine K 11µg10%
Calcium 221mg22%
Vitamine B9 (Folaat) 80µg20%
Ijzer 1mg6%
Magnesium 45mg11%
Fosfor 197 mg20%
Zink 1mg7%
* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.
Deze Mango Raita-receptenpost uit de archieven, voor het eerst gepubliceerd in juni 2010 is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd in november 2022.